Bejárati ajtó, beltéri ajtók: kapu a kül és a belvilágra

Elegáns beltéri ajtó

Legyen szó kültéri bejárati ajtóról, vagy beltéri ajtóról, az meghatározza az ingatlanunkat. Egy rosszul kiválasztott bejárati ajtó elvesz, egy jó pedig hozzáad a lakásunkhoz, házunkhoz. Természetesen a külsőségeken túl még számtalan feltételt figyelembe kell vennünk. A beltéri ajtóknál már elég, ha csak arra figyelünk, hogy az passzoljon a benn uralkodó hangulathoz.

Bejárati ajtók fajtái, méretei

Bejárati ajtókból Dunát lehetne rekeszteni, nem csoda, ha Ön is kissé tanácstalanul áll a hatalmas kínálat előtt és nem tudja eldönteni, hogy melyiket is válassza. Érdemes az időt rászánnia, mert minden nap ezen a bejáraton keresztül fog bejutni az otthonába és mások is ezen lépnek be. Úgy is tekintheti, hogy ez az ön névjegykártyája mások szemében. Annak pedig illik az ön személyiségét tükröznie. Először tekintsük át, hogy milyen bejárati ajtók jöhetnek számításba Önnél.

Tömörfa bejárati ajtók

A tömörfából készült beltéri ajtókat azok választják, akik szeretik a természetes anyagokat. Ráadásul ez az anyag, súlyából és szerkezetéből adódóan roppant időtálló, ami elsődleges szempont lehet egy ajtó kiválasztásánál. Biztonság szempontjából is jó választás lehet masszív, megbízható kivitele révén.

A tömörfa bejárati ajtók általában 70mm szerkezetvastagságúak és 100*210 cm méretűek. Különösen kedvelt a borovi fenyő a kivitelezésnél. Ezeket az ajtókat többször festik, csiszolják és alapozzák, valamint lazúrral is felületkezelik, mert így érik el azt, hogy az ajtó valóban hosszú évekig megőrizze pompáját. Mindenképp azoknak ajánljuk, akiknek fontos a természetesség és ezt a lakásukban, házukban is éreztetni szeretnék.

Műanyag bejárati ajtók

Mostanság ez a kategória a legnépszerűbb. Jellemző rájuk a változatosság, a hatalmas választék. A műanyag bejárati ajtók között nincs olyan ember, aki ne találná meg a neki megfelelőt.

A műanyag ajtó egyik legnagyobb előnye, hogy jóval kedvezőbb áron beszerezhető, mint fa társa. Emellett kivételes hőszigetelő tulajdonsággal bír és a tisztítása is nagyon egyszerű. A műanyag ajtó örökre véget vetett a régi, huzatos bejáratoknak. A lakások rezsiköltsége a műanyag ajtók megjelenésével a töredékére zuhant. Ezek a beltéri ajtók PVC-ből készülnek, ezért az előállítási költsége nagyon alacsony és ez a végfelhasználó árnál is tetten érhető.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a hátrányok mellett sem. A műanyag ajtókat nem lehet javítani, mert azt a kémiai öregedés minősége kizárja. Ráadásul a 20 éves műanyag bejárati ajtó már igen megviseltnek néz ki és nem tükrözi a rá amúgy jellemző tisztaságot, szépséget. A műanyag nyílászáróknál nagyon kell figyelni a megfelelő szellőzésre, valamint arra, hogy tűz ne érje, mert pillanatok alatt eldeformálódik. Nem beszélve arról, hogy az égés során nagyon veszélyes és mérgező gázok szabadulnak fel.

Fém ajtók

Kétségkívül a legbiztonságosabb bejárati ajtó megoldás. Kiváló a hő és hangszigetelése is. Viszont ezek az ajtók igénylik a legkomolyabb átalakítást/bontást a beépítés során, viszont elképesztő tartósságuk és védelmi funkciójuk miatt, nyugodtan mondhatjuk, hogy megéri a kellemetlenséget. Ráadásul nagyon jó a hő és hangszigetelő hatásuk és páratlan eleganciát sugároznak.

Biztonsági ajtók

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nagyjából az összes ajtót biztonsági ajtónak szokták nevezni, pedig nagyon sokszor a 12 ponton záródó ajtót egyetlen egy zár működtet, így annak a kiiktatásával azonnal nyílik az ajtó. Nagyon sok vásárló ringatja magát abba a téves hitbe, miután olcsón hozzájutott egy ilyen ajtóhoz, hogy mennyire védve van az ingatlana. Pedig ezeket a bejárati ajtókat a betörők „pillanatok” alatt hatástalanítják. Ráadásul az ajtók toló szerkezete általában hajlított lemeztok, amely a legkisebb behatást is megérzi. A fém ajtóé nem.

Ezek az ajtók elképesztően nehezek, robusztusak és olyan védelmet lehet beléjük építeni, amely nem csak nevében visszatartó erő. Amikor a betörők egy ilyen ajtóval szembesülnek, inkább keresnek egy egyszerűbb prédát mert egy jó fém ajtóba szinte mindig beletörik a bicskájuk. Ennek köszönhetően messze ezek az ajtók a legdrágábbak. Ám azért cserébe, hogy egyszer mélyen a zsebünkbe nyúlunk, valóban elmondhatjuk azt, hogy ingatlanunkat komoly védelemmel láttuk el.

Kétszárnyú bejárati ajtók

Kétszárnyú bejárati ajtókkal sokkal ritkábban találkozunk, pedig egy jól kivitelezett példány nagyon sokat dobhat az ingatlanunkon. Ezek 140*210 centiméteres szabvánnyal készülnek és nagyon sokszor készülnek műanyagból, így tudják a gyártók és a viszonteladók, valamint a mesteremberek viszonylag kedvező áron kínálni a számunkra ezt a lehetőséget. Egy jó kétszárnyú bejárati ajtó egyedi stílust kölcsönöz az ingatlannak.

Beltéri ajtók fajtái, méretei és árak

A beltéri ajtókat különféle tokkal szokták ellátni. Kedvező ára miatt a gerébtok a leggyakoribb. Ez 5-6 cm vastagságú, de vékonyabbak is vannak már a piacon. A pallótokok ezzel szemben már 8-10-12 centiméter vastagságúak. Az utólag szerelt tokok pont olyan vastagok, mint a fal vastagsága, igaz ez falnyitást igényel. Bármelyiket is választjuk, kérdezzük ki egy szakember véleményét.

Dekorfóliázott ajtók

Ezt a fajtát akkor ajánljuk, ha gyorsan és kedvező áron szeretne valaki beltéri ajtóhoz jutni, ugyanakkor a széles választékról sem mondana le. Ezeket a dekorfóliázott ajtókat több tucat fajta üvegezéssel vagy fémcsikózási dizájnnal is kérheti. Ráadásul a rugalmassága révén egyedi kéréseket is nagyon sokan teljesítenek.

Fa beltéri ajtók

Ezek az ajtók drágábbak a dekorfóliázottnál, viszont olyan természetességet kölcsönöznek az egész háznak, lakásnak, amellyel semmilyen más megoldás nem versenyezhet. Amennyiben a természetességre esküszik, akkor Ön a fa beltéri ajtók között találja meg az igazit. Természetesen a fa ajtók között is hatalmas választék között válogathat és szintén kérheti egyedi igényeinek a teljesítését. Ezekről az ajtókról elmondható, hogy az áruk azért érezhetően magasabb a többi megoldásnál, de ez a magasabb előállítási költséggel magyarázható.

Fém beltéri ajtók

Ezt a kategóriát mi nem ajánlanánk. Persze vannak kivételek. Acélszerkezete révén magas higiéniai vagy nagy strapabírást igénylő helyeken tökéletes választás. Viszont nappalikhoz, hálószobákhoz egyszerűen túl ridegek. Akkor inkább egy dekor, vagy fa ajtót érdemes választani.

Mint láthatja, a választék mind bel, mind kültéri ajtók terén hatalmas. Nem csak formában, hanem anyaghasználat területén is igen komolyak a különbségek. Mielőtt választana ne legyen rest kikérni szakember véleményét, mert egy jó ajtóválasztás sok bosszúságtól kímélheti meg Önt. Persze vágyainak a pénztárcája is gátat szabhat, de már a legkedvezőbb megoldások között is olyan széles választékkal találkozhat, hogy egyszerűen nem tud igazán rosszul választani.