Bízza a kandalló építést szakemberre

Elektromos kandalló

Sokféleképpen lehet fűteni egy ingatlant. Van, aki cirkóval, konvektorral, villany radiátorral varázsol meleget az otthonába, míg mások erre a célra a kandallót vagy épp a kályhát hívják segítségül.

Abban nincs vita általában az emberek között, hogy a kényelem szempontjából a cirkófűtés talán az összes opciónál jobb, viszont ha figyelembe vesszünk mást is, akkor már nem ennyire egyszerű a képlet. Miért lehet jó választás a kandalló? Röviden a hőtartó képessége és a hangulata miatt. Sokkal jobban néz ki egy kandalló a nappali közepén, mint egy robosztus cirkó, amelyet inkább eldugunk az ingatlan egyik ritkán látogatott zugába.

Vízteres és légfűtéses kandalló

Amikor kandallót választunk, sok szempontot figyelembe kell vennünk. Nézzük, hogy mikor érdemes a vízteres megoldás mellett döntenünk és mikor fogja a légfűtéses kandalló beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Vízteres kandalló: amennyiben a már meglévő vízteres fűtési rendszerben (radiátorok) szeretnénk kicserélni a fő egységet, akkor mindenképpen érdemes a vízteres kandallót választanunk. Ezek a kandallók a radiátoros rendszerben keringő vizet melegítik fel. Ez azt jelenti, hogy a rendszer, amelyen keresztül üzemel egy vízteres kandalló, már adott. További előnye a vízteres kandallónak, hogy akkor is még sokáig melegen tartja az ingatlanunkat, amikor már kialudt a tűz. Amíg a víz nem hűl ki, addig a radiátorok révén tartani tudja a rendszer a hőt. Ebből fakad a hátránya is ennek a megoldásnak. A begyújtás után nem lesz azonnal meleg, mert először a vízteres rendszer vizét kell felmelegíteni, ami nem megy pillanatok alatt.

Amennyiben ez nagyobb teljesítményű típust választunk és hozzáépítünk egy puffer tartályt, akkor az otthon használati meleg vizét is előállíthatjuk a kandallónk segítségével. Légfűtéses kandalló: új ingatlannál mindenképp érdemes megfontolni a légfűtéses rendszert, mert amikor még nincs kiépítve a vízteres rendszer, akkor jobban járhatunk vele. Plusz ne feledjük, hogy hasznos területet takaríthatunk meg a segítségével, hiszen a vízteres rendszernél a csövek, a radiátorok nagyon sok helyet el tudnak foglalni a hasznos térből. A légfűtéses kandallók légcsatornái a falban futnak és így rejtve maradnak. A szobában mindössze egy bevezető rács utal a rendszer jelenlétére. Ami viszont megkötheti a kezünket, az a légfűtéses kandalló elhelyezése, mert a rendszer sajátosságából akadóan a kandallót a lakás központi részében kell elhelyezni, mert így lesz optimális a hőátadás. Sőt, a kiépítésre váró légcsatornák hosszán is tudunk spórolni valamennyit.

Vízteres kandallók típusai

Jelenleg a piacon a vízteres kandallókat többen keresik, hiszen a legtöbb helyen még ott van a korábban kiépített vízteres rendszer. A vízteres kandallókat többféle kritérium alapján osztályozzuk. Megkülönböztetünk különböző típusokat a felhasznált tüzelőanyag, vagy működési elv alapján. Tüzelőanyag szerinti csoportosítás: a két leggyakoribb változat a pellettüzelési, valamint a fatüzelésű vízteres kandalló, de találkozhatunk széntüzelési modellekkel is.

Működési elv alapján zárt és nyílt tágulási tartállyal ellátott rendszereket különböztetünk meg:

Nyílt rendszer

Itt a vízteres kandalló egy hőcserélőn keresztül adja át a termelt hőt a központi fűtés rendszernek, vagy a beépített puffer tárolónak. Ezt azt jelenti, hogy a kandallónk nincs közvetlenül a rendszerhez kötve. Ehhez a megoldáshoz szükségünk van egy minumum 50 literes tágulási tartályra, amelyet a víztere kandalló felett helyezünk el (pl padlás). Ezt a tartályt a hálózati vízvezetékhez kell kapcsolni, hogy a kandalló folyamatosan megkapja a szükséges vízellátást és vízutánpótlást.

Zárt rendszer

a kandalló itt a fűtési rendszerhez van kötve és szivattyú segítségével adja át a termelt hőt. Ezért tágulási tartályra sincs szükségünk. Vásárlás előtt gondoljuk át alaposan, hogy milyen fűtőanyaggal szeretnénk fűteni a kandallónkat és ezáltal az ingatlanunkat, valamint azt, hogy számunkra a nyílt vagy a zárt rendszer a praktikusabb.

Építtessünk kandallót

Egy gyönyörű kandalló impozáns és központi látványeleme lehet az ingatlanunknak. Legyen szó akár csempe, akár kőkandallóról, a modern gyártási folyamatnak köszönhetően ma már mindkettőt napok alatt be lehet építeni a kívánt helyre.

A csempekandallókat ma már nem darabonként rakják össze, hanem előre legyártott panelek segítségével 1-2 nap alatt építik fel őket. Az anyaghasználatra nagyon figyelnek. Kizárólag megfelelő minőségű és első osztályú tűzállósággal rendelkező anyagokat használnak fel a szakemberek. Ezzel biztosítva kandallónk nagyon hosszú élettartamát. A mesteremberek vagy cégek általában 1-3 éves garanciát is vállalnak a munkájukra, amely további biztonságot ad nekünk, hiszen ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk, ingyen helyrehozzák a hibát.

A kályha és annak előnyei

Hősugárzás: a sugárzó felületfűtés révén a levegő minden irányból egyenletesen melegszik fel. Mivel ez a hő a testünket közvetlenül melegíti ezért a hőérzetünk a valósnál 2-3 fokkal is magasabb lesz. Ráadásul a hősugarak az élettani folyamatokra is pozitív hatással vannak. Jó az immunrendszerre, a bőr vérkeringésére, izmok lazítására és a méregtelenítésre is. Kimagasló hatásfok: 80-90%-os hatásfokkal üzemelnek, ehhez nem is kell hozzáfűzni semmit.

Idő, mint tényező: napi 5-10 perc alatt be lehet gyújtani és az eredményt 24-28 óráig élvezhetjük, ha megfelelő méretű kályhát választottunk. Amennyiben nincs szükségünk egész nap melegre, mert csak ritkán tartózkodunk otthon, elegendő 2-3 naponta begyújtani.

Független a közmű állapotától: ma, amikor naponta hallani arról, hogy az oroszok elvágják a gáz útját, igen csak aktuális az a kérdés, hogy nem-e felelőtlenség ennyire a gáz és áramszolgáltatóktól függővé tenni magunkat?

Esztétikus: egy szép kályha dísze lehet a nappalinknak és nem rossz érzés az, amikor az ember egy kényelmes fotelben, egy kályha mellett olvashat. A kályhából áradó meleg, a lobogó tűz látványa, hangja relaxációra, nyugalomra készteti az embert. Nem utolsósorban környezetbarát: a kályhákat kizárólag tűzifával fűtjük, ami megújuló energiaforrásnak számít. Ráadásul az a széndioxid mennyiség jut vissza a légkörbe eltüzeléskor, mint amennyit az élete során megkötött. Ez annyi jelent, hogy a tüzelésünkkel nem növeljük az üvegház-hatást.

Cserépkályhák

Égetett kerámiából és cserépből készül általában a burkolatuk, a belsejük pedig fokozottan tűzálló. A cserépkályha annyiban különbözik a kerámiából épített kandallótól, hogy vannak benne járatok. Általában fával tüzelünk benne és jellemző rá a kiváló hőtároló képesség.

Vaskályhák

Ezek a cserépkályhától eltérően vegyes tüzelésre is alkalmasak. Általában egy helység fűtésére elegendő hőt termel. Burkolata acéllemez, maga a kályha pedig mindig öntöttvasból készül. A hot gyorsan eladja ezért gyorsan is melegszik fel, de gyorsan is hűl le.

A hőtárolós kályhák

A hőtárolós kályha a legolcsóbb elektromos fűtési módszer, mert az olcsó éjszakai árammal is üzemeltethető. Ezért a többi elektromos fűtéshez képest, jóval vékonyabb számlával is megúszhatjuk a hónap végén. Viszont nagy súly és a ventilátor zaja mindenképp negatívumként említhető.