A szaunázás jótékony hatásai

Elektromos szauna

Teljesen mindegy, hogy infraszauna, finn szauna, vagy infrakabin, valamelyikhez biztos lesz szerencséje az embernek, ha úgy dönt, hogy a hétköznap fáradalmait hétvégén egy wellnesben piheni ki. Persze a szaunázást nem mi találtuk fel, őseink már sok száz évvel ezelőtt ismerték jótékony hatásait.

Infraszauna: kezdőknek ez ajánlott

Az embernek nem kell sokáig kutakodnia az emlékeiben, amíg talál egy olyat, ahol fájt valamije. Egy kis derékfájdalom, lábsajgás, vállak túlterhelése mindenkivel, még a legegészségesebben élő emberrel is előfordul. Persze a különféle kenőcsök, vagy akár egy jó fürdő is nagyon sokat segíthet, de igazi állapotjavulást az infraszaunával fogunk elérni.

Az infraszauna a beépített infra sugárzókon keresztül olyan hullámhosszúságú sugarakat „lőnek” ki, amelyek azonnal kölcsönhatásba lépnek a testünkkel és a levegő helyett azonnal a testünket melegítik fel. Vagyis a testünkben lévő víznek adják át a hőenergiát és mivel a testünk nagy része víz, egyenletesen átmelegszünk. Ezért is sikerül a mindössze 45 és 60 fokos infraszaunában teljesen ellazulnia az embernek. Mert nem a levegő melegszik fel, hanem a testünk, a bőrünk alatti szövetek így sokkal alacsonyabb hőmérsékleten kezdünk el izzadni, ami ugye a szaunázás lényege.

Infraszaunázás előtt/után

Természetesen az infraszaunázás előtt és után is kötelező pótolni a vizet, hiszen a méreganyagok izzadással távoznak a szervezetünkből. Nagyjából 3-5 deci folyadék elegendő feltöltést és utánpótlást biztosít. A legjobb választás a frissen facsart gyümölcslé, mert a szaunában nem csak vizet, hanem vízben oldódó ásványi anyagokat is veszítünk, amelyeket pótolni kell. Érdemes a C-vitamin bevitelünket is fokozni.

Nagyon fontos, hogy a szaunázás után mindig zuhanyozzon le és mindig meleg vízzel kezdje a tusolást, majd szépen lassan váltson hidegre. Így a bőre pórusainak lesz elég ideje ahhoz, hogy bezáródjanak. A méreganyagok ennek köszönhetően nem tudnak „visszamászni” a szervezetébe.

Az infraszaunát azok is bátran kipróbálhatják, akik a sima szaunában nem érzik jól magukat a hatalmas hőségben. Az infrasugarak teljesen veszélytelenek, nem véletlen, hogy kórházakban is alkalmazzák.Infraszaunázni kúraszerűen érdemes, amelynek hossza egy hónap is lehet és ezalatt mindennap mehetünk. Később viszont érdemes ritkítani az alkalmakon és hetente maximum 2-3-at beiktatni.

Infraszaunával a narancsbőr ellen

A nők retteget démonja a narancsbőr. Az infraszauna erre is megoldást jelenthet, de csak akkor, ha a mozgásra és a helyes táplálkozásra is figyelünk. Önmagában az infraszauna nem tudja eltüntetni a narancsbőrt. Ám kétség nem férhet hozzá, hogy rendelkezik bőrfeszesítő hatással, amely révén komoly eredményeket lehet elérni.

Haladóknak finn szauna

A finn szauna 2000 éves hagyománnyal rendelkezik és a finnek a mai napig nem unták meg, sőt megfertőzték vele az egész világot. A finn szauna sokat változott az évszázadok alatt, de az alapelv maradt. A finn szaunában a levegőt egy elektromos vagy fatüzelésű kályha melegíti fel, mintegy 80-100 Celsius fokra, miközben a páratartalom alig éri el a 10%-ot. Ilyen hőségben nem kell sokat várni, hogy a bőrünkön keresztül a szervezetünkbe hatoljon a forró levegő. Mivel a tüdőnk is megtelik vele ezért nagyon hamar elkezdünk izzadni. A kályha mellett mindig elhelyeznek egy kancsó vizet, mert a levegőből elszökő páratartalmat érdemes mindig pótolni. A finn szaunák általában emeletes elrendezésűek.

Pozitív élettani hatásai elvitathatatlanok, de a magas vérnyomásban, illetve visszérbetegségben szenvedőknek nem ajánljuk a finn szaunát.

Infrakabin

Az infrakabinok ugyanúgy működnek, mint az infraszauna és a hatása is ugyanaz. Hihetetlen, de 30 perc alatt akár 900 kalóriát is elégethetünk úgy, hogy egy helyben ülünk. Ráadásul a behatoló sugarak az immunrendszert is erősítik. Bőrápoló hatása is ismert, hiszen a pórusokat kitisztítva változtatja a bőrünket fiatalossá, feszessé.

Az infrakabin hatékonysága abban rejlik, hogy testünk több mint 90%-át is képes felvenni a kisugárzott hőnek így szinte kipumpálja belőlünk a mérgező anyagokat. A szaunázást érdemes kúraszerűen csinálni. Ez azt jelenti, hogy három hétig mondjuk naponta 25-30 perc az infrakabinban fantasztikus eredményt hoz, utána pedig már csak szinten kell tartani heti 2-3 alkalommal.

Építsünk mi magunk szaunát

Előre le kell szögezni, a szauna építés házilag nem egyszerű mutatvány. Nagyon fontos az érintésvédelmet és az áramellátást biztosítani, amelyre a Phi-relé tökéletes. Mérettől függően 220-380 V-ra lesz szükségünk. Egy infrakabint viszont már néhány jó minőségű infrasugárzóval és pár KW villamos energiával tökéletesen üzemeltethetünk. Természetesen, ha nincs szakma ismeretünk, semmiképp se fogjunk bele egyedül.

Szerkezeti megfontolások: A szaunát mindig gyalult lucból építjük fel és nagyon fontos, hogy tökéletesen illeszkedjenek. Amennyiben van rá mód, egy két falat építsünk fix falakra, így beton stabil szerkezetet kapunk és a lambériára is kevesebbet kell költenünk. Nagyon fontos, hogy ahol a kályha egy konzollal a falhoz lesz rögzítve, ott nagyon erős legyen a szauna szerkezete. Szaunák padlózatát általában hidegburkolattal oldják meg.

Lambéria, burkolat

Nem lesz nagy igénybevételnek kitéve, ezért inkább arra ügyeljünk, hogy a külső és belső lambériák stílusban harmóniában legyenek egymással. Ezeket lambéria rögzítő kapcsokkal, vagy szegezéssel rögzíthetjük.

Kábelek, szigetelés

A szigeteléshez szilikon vezetéket használjunk, teljesítménytől függő méretezéssel. Külső szauna vezérlő esetén azt is kábelezzük be. Az infrasugárzókat is kössük be az infravezérlőbe. A falakba pedig 50 mm vastagságú ásványgyapotot építsünk. Amennyiben alukasirozás nélküli szigetelőt használunk, a belső részt hőtükörrel borítsuk be. Ezzel azt érjük el, hogy a kabin nagyon hamar felmelegszik, így kvázi olcsóbban szaunázhatunk.

Szellőzés

A friss levegőt biztosító nyílást a kályha mögött helyezzük el a földtől nagyjából 15 centiméterre. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor az ajtó alatti légréssel is ugyanazt a hatást érjük el. A bemenet mellett egy kimenetre is szükségünk lesz, amelyet mindig a kályhától a lehető legtávolabb építsünk ki. Így optimális lesz a levegő áralmása a szaunánkban. Ennek a rendszernek a szauna felfűtésekor zárva, utána résnyire nyitottnak kell lennie.

A belső lambéria kialakítása

Legfontosabb szabály. Szauna lambériát használjunk, mert csak az marad hosszútávon ebben a párás-nedves környezetben ép. Hagyományos lambéria esetén nagyon hamar ismét elgondolkodhatnánk a teljes felújításon. A rögzítésükhöz pedig mindenképp rozsdamentes horganyzott lambéria rögzítő kapcsokat alkalmazzunk. Ha kész a burkolat, tegyük a helyére a szauna kályhát és a fali sugárzókat rejtsük a lambéria alá. Az infrasugárzók leföldelését el ne mulassza.

Padszerkezet kialakítása

Nagyon fontos, hogy ha van rá ehetőségünk, akkor mindenképp kétszintes rendszert építsünk ki, mert így lehetővé tesszük, hogy más-más hőmérsékleten élvezzük a szauna jótékony hatásait. Az alsó pad magassága 50, a másodiké 100 cm körül legyen és ha van rá mód L-alakban képezzük ki. Amennyiben kicsi szaunát terveztünk, érdemes az alsó padot ki-be csúsztatható módszerrel kiépíteni. Amire még érdemes figyelni azaz, hogy a felső pad szélessége mindig szélesebb az alsónál, mert azon fogunk feküdni. Ezen kívül használhatunk esztétikus lekerekítéseket.

Amire mindenképp figyelnünk kell, az a felhasznált anyag. A fenyő hamar melegszik, ezért ne ajánljuk. Az Abachi ezzel szemben rossz hővezető, ellenáll a szélsőséges körülményeknek, esztétikailag pedig kifogástalan.