Klasszikus, elemes konyhabútorok

Luxus konyha dizájn

A konyhabútor kiválasztása erőt próbáló feladat mindkét fél részéről. Ebben a kérdésben általában nem szokott egyetérteni nő és férfi, de szerencsére ma már annyi féle megoldás közül választhatunk, hogy egy biztosan lesz közte, amelyik mindenkinek megfelel.

Mindenki szereti áthívni a barátait, családját, barátnőjét magához egy finom falatozásra. Ezért sem mindegy az, hogy milyen étkezővel vagy éppen konyhával fogadjuk az érkezőt. Nem véletlen az sem, hogy ha az ember bemegy mondjuk egy szakáruházba, akkor az első amivel találkozik, a konyhabútorok lesznek. Sokszor a konyhában zajlik a társasági érintkezés egy családban, itt ültetjük le a barátokat egy jó spagettihez, ezért nagyon nem mindegy, hogy ezeket a perceket milyen körülmények között töltjük.

Elemes konyhabútoroknál nincsen határ

Az elemes konyhabútorok úgy épülnek fel, akárcsak a legó. Tényleg szinte bármilyen ötletünket megvalósíthatjuk, ha elég sokáig keresünk, vagy megbízunk egy szakembert, hogy készítse el számunkra a megálmodott konyhabútort. A végeredmény egy nagyon jól berendezett saját konyha lesz.

Stílus: a modern és a klasszikus is hódít manapság. Mindegyiknek meg az előnye. A modern stílus fiatalsággal árasztja el a konyhát, valamint van egy minimál ága is, amely közkedvelt a fiatal felnőttek körében.

A klasszikus stílus sosem fog kimenni a divatból. Persze formálódik, alakul, de eltűnni sosem fog. Ezt általában az idősebb korosztály kedveli és szereti. A konyhabútor kiválasztásánál nagyon figyeljünk arra, hogy megfelelő színt válasszunk. Nem csak önmagában kell jól kinéznie a bútordarabnak, hanem a konyha, sőt az ingatlan hangulatához, színvilágához is passzolnia kell. Ezért ne sajnáljuk az időt a megfelelő megtalálására, vagy készítessünk egyet asztalossal. Egy jó asztalos nemcsak színben, hanem formában is szinte bármilyen konyhabútort elkészít nekünk.

Ahogyan formában, színekben sem fogunk hiányt szenvedni. Vannak alapszínek, amelyek mindig is domináltak a konyhabútoroknál, de ha mi bugyi rózsaszínt szeretnénk, arra is van lehetőség. Amire mindenképp nagyon kell figyelni, az a kivetőpánt minősége. Mert a konyhabútor ajtaját milliószor fogjuk kinyitni, majd bezárni és a pántoknak bírniuk kell a strapát. Nagyon sok konyhabútornál ez az apró elem fárad el a leghamarabb és nincs is idegesítőbb annál, mint amikor az amúgy még tökéletes állapotban lévő szekrény ajtaját már nem tudjuk rendesen bezárni.

Hova ültessük a vendégeket?

Ahogyan azt már említettük, nagyon fontos, hogy a konyha és az étkező, amely sokszor központi szerepet tölt be egy család életében, megfelelő minőséget képviseljen. Ezért mielőtt kiválasztanánk a konyhánkba a megfelelő konyhabútort és étkező szettet, érdemes az interneten körülnézni, mert azonnal rengeteg ötletet kaphatunk. A választék étkezési szettekből hatalmas, de nem csak az online webshopokban, hanem a szakáruházakban is. Amennyiben be szeretnénk szerezni egy minden igényt kielégítő szettet, nincs más dolgunk mint végigpörgetni a sok száz ajánlatot és kiválasztani a legjobbat.

Persze ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. Az, hogy milyen étkezői szettet választunk, nem kizárólag az ízlésünktől függ. Sokszor a konyhánk mérete, vagy éppen színvilága alapvetően meghatározza azt, hogy milyen étkezői szett kerül a lakásba.

Az a bizonyos konyhai munkalap

Amire nagyon figyeljünk a konyhában, az a munkalap. Olyat válasszunk, amely megfelel minden igényünknek. A legfontosabb minden esetben a munkalap anyaga.Fa munkalap: a préselt fa munkalapok nem karcolhatóak, vághatóak és 110 fokig hőállóak. A tömörfa munkalapok nagyon elegáns látványt nyújtanak, viszont drágák. Alapanyaguk valamilyen keményfa (tölgy, kőris, bükk…). Hátrányuk, hogy minden évben pácolni, csiszolni kell őket, különben tönkremennek, mert megszívják magukat olajjal és egyszerűen eldeformálódnak. Ezek a lapok általában 20-40 mm vastagságúak.

Gránit munkalap: ezek a munkalapok szintén nagyon látványosak, de miről az alapanyaga kő, ezért a zsír és a nedvesség elszínezi a felületét. Viszont nem kényes a melegre, vágásra, karcolásra. A gránit munkalapok 20-80 mm vastagságúak és a konyhában használatos, nem PH-semleges élelmiszerekkel szemben nem ellenállóak. A felülete foltosodik, amely nem kijavítható.

Üveg munkalap: ezek vagy önmagukban színezettek, vagy az alsó oldalán festettek. Az üveg munkalap alá mindig hordozó réteget építenek, mert a 8-12 mm vastagságú üveget csak így lehet biztonságosan használni. Az üveg munkalap nagyon mutatós, de az összes létező megszáradt vízcsepp meglátszik rajta és nagyon könnyen karcolható, amely javíthatatlan.

Rozsdamentes munkapult: ennek a vastagsága mindössze 0.8-1,2 mm és inkább ipari felhasználása a jellemző. Burkolt konyhapult: 10x10 cm-es mázas égetett kerámia lapokkal burkolt felület, mely hő és karcáll , viszont a réseknél nehéz a szennyeződés kipiszkálása.

Akril és Corian munkalap

Az akril kövek rettentően szilárdak és strapabíróak. Nem porózus anyag, ezért a legmagasabb szerkezeti minőséget képviselik. Az akril kő nem csak természetesen szilárd, hanem bizonyos körülmények megléte mellett rugalmasan alakítható. Ráadásul az akril munkalap felülete antibakteriális és szennytaszító hatású. Mindemellett könnyen tisztítható, karc és a legtöbb vegyszernek is ellenáll. A többi munkalappal összehasonlítva, az akril kő munkalapok tartósabbak a fából és kerámiából készült társainál. Emellett elképesztő teherbírásokról híresek és nem is lesznek foltosak, mert a színtartó képességük is kiváló.

A másik népszerű anyag a Corian, amely hőre tágul, mégis ideális konyhai munkalapnak, mert akár mosogatótálcát is kialakíthatunk benne. Igaz ezzel a munkalappal csínján kell bánni, mert könnyen deformálódik. Így a komolyabb konyhai hadműveleteket érdemes máshol elvégezni.

Márvány munkalap: a kőből készült munkalapok közül a márvány a puha kövek közé tartozik, mert a gránittal ellentétben könnyen karcolódik. Ezért is szokták lekezelni védőlakkal. Ezen kívül viszont szinte csak pozitív tulajdonságokkal bír. Ellenáll a hőnek, a szennyeződéseknek és a vegyszerek többségének is.

Teljesen mindegy, hogy melyik konyhai munkalapot választjuk, a lényeg csak az, hogy mi mire szeretnénk használni. Vegyük sorra, hogy mit is szeretnénk csinálni a konyhapulton és az alapján döntsük el, hogy fa, gránit, márvány, akril vagy bármilyen más anyagból készülő konyhai munkalapra van szükségünk.

Akciók, akciók, akciók

A konyhabútornál hatványozottan igaz az, hogy körültekintően járjunk el. Annyi de annyi cég kínálja a portékáit, hogy érdemes böngészni és lecsapni az akciós ajánlatokra. Mert abból lesz bőven, hiszen nagyon komoly verseny zajlik a piacon a kegyeinkért és ezt nekünk kötelező kihasználni.

Amikor a konyhánkat rendezzük be, talán a leghasznosabb tanácsunk az lehet, hogy úgy válasszuk ki a különböző elemeket, hogy azok jól harmonizáljanak egymással és a lakással. Ha csak ennyit megteszünk, már akkor biztosak lehetünk abban, hogy a konyhánk szépsége másoknak is fel fog tűnni.